Nieuwe nieuwsbrief! Bekijk 'm in onze nieuwsrubriek.

CC
en

Let's move on - verbreding en versteviging van de minor Healthy Ageing

Dit lees je op deze pagina:

iStock-499628738-1.jpg

In het project ‘Let’s move on’ wordt gewerkt aan het optimaliseren én verbreden van de minor ‘Versterken van Healthy Ageing’ van mensen met een verstandelijke beperking. Deze unieke minor is succesvol gebleken, maar optimalisering en verbreding is gewenst om (toekomstige) professionals beter voor te bereiden op complexe zorg en ondersteuning van mensen met EMB. Vragen vanuit het werkveld vormen de basis van dit project.

Waarom dit project?

Bij de ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking en complexe zorg- en ondersteuningsvraag zijn veel verschillende disciplines betrokken. In de praktijk werken deze disciplines op verschillende niveaus samen.

Het onderwijs is van oudsher nog sterk gericht op specifieke eigen beroepsbekwaamheden en nog te weinig op interprofessionele competenties. Met als gevolg dat professionals vanuit hun eigen vakspecifieke kennis ondersteuning bieden zonder duidelijke inhoudelijke afstemming.

De minor Healthy Ageing bracht hier al verandering in. Hierin leren studenten vanuit mbo, hbo en wo  interprofessioneel samenwerken met de cliënt, diens familie/naasten en alle betrokken disciplines vanuit één visie en één ondersteuningsplan. Ze maken hierbij gebruik van elkaars kwaliteiten. Het leren vindt plaats in een leergemeenschap waar onderwijs, onderzoek(end vermogen) en werkveld elkaar versterken. De mbo-, hbo- en wo-studenten hebben verschillende opleidingsachtergronden (zorg en welzijn).

Deze unieke minor is succesvol gebleken, maar optimalisering en verbreding is gewenst om (toekomstige) professionals beter voor te bereiden op complexe zorg en ondersteuning van mensen met EMB.

De vragen vanuit het werkveld en de evaluatie van minor in huidige vorm vormen de basis voor de doelen in het project Let’s move on. Deze werken we uit in deelprojecten. 

Deelprojecten

Werkpakket 1 Bestendigen en optimaliseren
A) Bestendiging door het scheppen van organisatorische voorwaarden, zoals inzet van docenten, werkveld en onderzoekers binnen de reeds bestaande samenwerking én uitbreiding met het practoraat Vitaliteit van het Alfa-college en het UMCG;
B) Optimaliseren van het bestaande onderwijs op basis van ervaringen en evaluaties.

Werkpakket 2 Verbreden en borgen
A) Verbreden van het onderwijs naar meer diverse toekomstige professionals én voor professionals die al werkzaam zijn in de praktijk;
 B) Borgen door inbedding in en aansluiting bij onderwijsprogramma’s van de nieuwe disciplines en praktijkorganisaties binnen de leergemeenschap.

Samenwerkingspartners

- Alfa-college, practoraat Vitaliteit
- Rijksuniversiteit Groningen, basiseenheid orthopedagogiek

- Universitair Medisch Centrum Groningen, sectie Health Psychology, afdeling Gezondheidswetenschappen - 
Praktijkpartners: Zorgorganisaties Koninklijke Visio, Vanboeijen, ’s Heeren Loo, Cosis, Alliade, Philadelphia

Subsidie

Het project 'Let's move on' wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het Aanjaagfonds vanuit de Universiteit van het Noorden.

Over de onderzoekers

Lees meer over Jorien Luijkx

Jorien Luijkx

Postdoc onderzoeker
Universitair docent
Rijksuniversiteit Groningen

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB?

Binnen de Academische Werkplaats EMB richt ik mij als onderzoeker op de kwaliteit van leven van ouders, broers en zussen van mensen met EMB. Ik ben Universitair Docent bij de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling orthopedagogiek. 

Wat wil je bereiken?

Aandacht en erkenning voor de belangrijke en intensieve rol die ouders, broers en zussen spelen in het leven van iemand met een ernstige meervoudige beperking. Door onderzoek kennis te verzamelen over de kwaliteit van leven van naasten. En over wat het betekent om ouder, broer of zus te zijn van iemand met EMB. Als we bijvoorbeeld beter weten welke factoren een positieve of negatieve invloed hebben op het welzijn van ouders, kan de ondersteuning in de praktijk beter afgestemd worden op hun wensen en behoeften.

Onderzoeken van Jorien binnen de AW-EMB
Lees meer over Annelies Overwijk

Annelies Overwijk

Kennismakelaar onderwijs
Postdoc onderzoeker
Docent social work
Hanzehogeschool Groningen

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB?

Ik heb onderzoek verricht naar leefstijl bij mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. Hierbij heb ik mij gericht op de begeleiders en hoe zij ondersteuning kunnen geven op het gebied van voeding en beweging. Tijdens dit onderzoek hebben we voor leefstijl al meer een plek weten te creëren in de opleiding van begeleiders. Nu ga ik dit binnen de functie van kennismakelaar onderwijs uitbreiden. Hierbij richt ik me op hoe we de kennis vanuit de Academische Werkplaats een plek kunnen geven in de opleidingen van professionals die werkzaam zijn met onze doelgroep.


Wat wil je bereiken?

Mensen met EMB hebben recht op een goed leven. Hiervoor hebben ze ondersteuning nodig, onder andere van professionals. Door actuele kennis vanuit de aademische werkplaats in de opleidingen te verankeren hoop ik dat professionals beter toegerust zijn om optimale ondersteuning te geven aan mensen met EMB en hun naasten.


Onderzoeken van Annelies binnen de AW-EMB
Lees meer over Aly Waninge

Aly Waninge

Managementteam AW EMB, Lector
Hanzehogeschool Groningen

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB?

Namens Hanzehogeschool Groningen ben ik lid van het Managementteam en ik ben als co-promotor betrokken bij verschillende promotieonderzoeken binnen de Academische Werkplaats EMB, waaronder: motorische activering, participatie en Kwaliteit van bestaan van gezinnen met een kind met EMB. Ik ben lector Participatie en gezondheid van mensen met een verstandelijke en visuele beperking. 

Wat wil je bereiken?

Bijdragen aan de participatie en gezondheid van mensen met visuele, (zeer) ernstige verstandelijke en motorische beperking zodat hun kwaliteit van bestaan zo optimaal mogelijk is. Ik ben gedreven om nieuwe kennis te genereren binnen een gedegen wetenschappelijk proces waarin ook naasten en professionals participeren. Daarbij wil ik bereiken dat deze nieuwe kennis direct ten goede komt aan de ondersteuning en zorg door naasten, de praktijk en aan onderwijs voor (toekomstige) professionals.


Onderzoeken van Aly binnen de AW-EMB