Kennisvragen Covid-19

CC

Een verstopt probleem

Dit lees je op deze pagina:

awemb-stock-3.png

Introductie

Obstipatie is een veel voorkomend somatisch probleem bij mensen met EMB. Nu is het voor zorgprofessionals nog erg lastig om de diagnose obstipatie goed vast te stellen. Mensen met EMB kunnen zelf niet goed kunnen communiceren over wat zij voelen en de criteria die gebruikt worden zijn niet aangepast voor mensen met EMB. Door middel van een systematic review wordt de literatuur geraadpleegd en wordt een voorlopige werkdefinitie geformuleerd. In het tweede onderzoek wordt aan de hand van een Delphi panel met experts een consensus definitie vastgesteld. 

Voor de praktijk

Het sneller en nauwkeuriger kunnen herkennen en diagnosticeren van obstipatie bij mensen met EMB en hiervoor de juiste behandeling kunnen geven die past bij de persoon. 

factsheet onderzoek obstipatie marjolijn wagenaar aw emb

Oproep Delphi-panel 

Marjolijn Wagenaar zoekt ouders en zorgprofessionals voor de volgende fase in het onderzoek ‘Een verstopt probleem’, naar obstipatie bij mensen met EMB. Het betreft een Delphi-panel: deelnemers krijgen open vragen via een digitale vragenlijst, met de mogelijkheid om extra opmerkingen te plaatsen. Helpt u mee? Stuur een mail naar Marjolijn Wagenaar en meldt u aan! 

Over de onderzoeker

Lees meer over Marjolijn Wagenaar

Marjolijn Wagenaar

Promovendus
Hanzehogeschool Groningen

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB

Mijn promotieonderzoek gaat over obstipatie bij mensen met EMB. Het eerste deel van dit onderzoek is een literatuurstudie. Dit doe ik naast mijn werkzaamheden als docent Verpleegkunde aan de Hanzehogeschool Groningen. Ik ben promovendus bij het Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing.

Wat wil je bereiken

Dat zorgprofessionals obstipatie sneller en beter kunnen signaleren, diagnosticeren en hiervoor de juiste behandeling kunnen geven die past bij de persoon. Nu is het voor zorgprofessionals nog erg lastig om de diagnose obstipatie goed vast te stellen. Mensen met EMB kunnen niet goed communiceren over wat zij voelen. Chronische obstipatie veroorzaakt veel klachten en kan leiden tot ernstige medische problemen die zelfs fataal kunnen zijn.