Kennisvragen Covid-19

CC

Keuzeonderwijs Healthy ageing

Dit lees je op deze pagina:

Max_Alvares_Vega-foto_2.jpg

Introductie

In april 2018 is de ‘Comenius Senior Fellows 2018’-subsidie toegekend aan het project ‘Keuzeonderwijs Healthy ageing van mensen met een verstandelijke beperking voor (toekomstige) professionals op MBO-HBO-WO-niveau’. Het resultaat van dit project is keuzeonderwijs gericht op interprofessioneel werken rond cliënten met een verstandelijke beperking en een complexe zorg- en ondersteuningsvraag. Het keuzeonderwijs krijgt daardoor een horizontale en verticale samenhang: integratie tussen zorg en welzijn op de niveaus MBO, HBO en WO. Het project wordt uitgevoerd door het gebruikersnetwerk: Hanzehogeschool Groningen (Academie voor Verpleegkunde, Academie voor Gezondheidsstudies, Academie voor Sociale Studies), Rijksuniversiteit Groningen (Orthopedagogiek), Alfa-college Groningen (Zorg en Welzijn) en zes zorgorganisaties in Noord-Nederland (Vanboeijen, ’s Heeren Loo, Koninklijke Visio de Brink, Philadelphia, De Trans, Talant). 

Voor de praktijk

Het keuzeonderwijs zal bestaan uit studiehandleidingen voor de verschillende niveaus met blended learning-onderwijs. De tussenresultaten van het project zijn:  

  • Beschrijving van de beoogde MBO/HBO/WO-competenties voor het keuzeonderwijs, inclusief toelichting en verantwoording
  • Het beschreven keuzeonderwijs met studiehandleidingen voor de  verschillende niveaus.
  • Gevulde digitale leeromgeving 
  • Overdracht van het keuzeonderwijs aan staand onderwijs: animatiefilm en symposium (juni 2020)


Over de onderzoeker

Lees meer over Dinette van Timmeren

Dinette van Timmeren

Onderzoeker
Hanzehogeschool Groningen

Wat doe je binnen de AW EMB?

Binnen de Academische Werkplaats EMB ben ik de trekker van het gezamenlijke Comeniusproject: Keuzeonderwijs Versterken van Healthy Ageing bij mensen met een verstandelijke beperking, door interprofessioneel samenwerken op mbo-, hbo- en wo-niveau. De samenwerking met de AW EMB bestaat onder meer uit het gebruiken van resultaten van onderzoek in het onderwijs. Ik werk bij de Hanzehogeschool als hogeschooldocent bij de Academie voor Verpleegkunde en als trekker van de Kenniswerkplaats ‘actief leven met een beperking’.    

Wat wil je bereiken?

Ik wil graag onderwijs ontwikkelen waar studenten en professionals leren over de grenzen van de eigen discipline te kijken. De complexe zorg- en ondersteuningsvraag van mensen met EMB vraagt om goede afstemming tussen de betrokken zorgverleners, in de vorm van interprofessioneel samenwerken vanuit een breed perspectief. Wat mij drijft is om studenten actief aan het leren te zetten en te houden. En ze ook enthousiast te maken voor het werken met mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ieder vanuit zijn/haar eigen kracht leert samen te werken.