Nieuwe nieuwsbrief! Bekijk 'm in onze nieuwsrubriek.

CC
en

LEEV! project

Dit lees je op deze pagina:

Academische Werkplaats EMB - LEEV! GLI-VB

Copyright: AW EMB

LEEV!: Op weg naar een gepersonaliseerde integrale leefstijlinterventie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Introductie

LEEV! is een vierjarige project waar verschillende zorg- onderwijs-, onderzoeks- en kennisinstellingen (waaronder de AW EMB) samenwerken aan een gepersonaliseerde integrale leefstijlinterventie voor mensen met een verstandelijke beperking. Met daarin ook specifieke aandacht voor de groep mensen met EMB

Het doel is het opleveren van een gepersonaliseerde integrale leefstijlinterventie. Met deze interventie kunnen zorgprofessionals effectieve leefstijlondersteuning op maat bieden aan mensen met een verstandelijke beperking, hun familieleden en begeleiders. Deze LEEV! interventie wordt binnen vier werkpakketten ontwikkeld en getoetst op haalbaarheid en effectiviteit, waarbij één werkpakket expliciet is gericht op de nodige randvoorwaarden voor implementatie en borging.

Over LEEV!

LEEV! is een samenvoeging van leefstijl en de afkorting VB (verstandelijke beperking).

De LEEV! interventie wordt ontworpen voor alle mensen met verstandelijke beperking met een vraag op leefstijlgebied. Die vragen kunnen heel breed zijn, zoals de wens om meer energie te krijgen, minder snel moe te worden, een gezond gewicht te verkrijgen, of om beter mee te kunnen doen. De LEEV! interventie draagt bij aan persoonlijke doelen van de persoon waarbij een integrale aanpak wordt gehanteerd. Daarbij richt de LEEV! interventie zich nadrukkelijk op de omgeving van de persoon zelf, omdat juist mensen met een verstandelijke beperking de mensen om hen heen en een gezondheidsbevorderende omgeving zo nodig hebben. 

Waarom LEEV! ? 

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder, maar deze veroudering gaat vaak gepaard met een hoge mate van inactiviteit, ongezonde voedingsgewoonten en gezondheidsproblemen die al op jongere leeftijd ontstaan. Hierdoor heeft deze groep een groter risico op leeftijds- en leefstijlgerelateerde aandoeningen en daarom is gespecialiseerde leefstijlondersteuning nodig.


start-project-LEEV-GLI-VB-AW-EMB

Specifiek EMB

Voor de groep mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (EMB) is het daarnaast ook nodig om extra kennis te ontwikkelen over motorische activering en voeding. Om deze kennis te ontwikkelen wordt specifiek een promovendus vanuit de Academische Werkplaats EMB aangesteld.

Deelprojecten - werkpakketten 

Binnen vier werkpakketten wordt de LEEV! interventie ontwikkeld en getoetst op haalbaarheid en effectiviteit, waarbij één werkpakket expliciet is gericht op de nodige randvoorwaarden.

Voor de praktijk

Het doel van het vierjarige project is het opleveren van een gepersonaliseerde integrale leefstijlinterventie waarmee zorgprofessionals op maat effectieve leefstijlondersteuning kunnen bieden aan cliënten en hun familieleden en begeleiders.


Eerste update 

Het onderzoeksteam geeft updates via nieuwsbrieven. 

FACTSHEET-1-LEEV-mei-2023

Logo.Linkedin.EMB

Product

Lees meer over Publicatie onderzoeksproject LEEV! in tijdschrift Geron

Publicatie onderzoeksproject LEEV! in tijdschrift Geron

Gezond leven voor iedereen - op weg naar een gepersonaliseerde integrale leefstijlondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking. Een Nederlandstalige publicatie in het tijdschrift Geron. 

Door: Annelies Overwijk, Josje Schoufour, Alyt Oppewal, Aly Waninge

Over de onderzoekers

Lees meer over Aly Waninge

Aly Waninge

Managementteam AW EMB, Lector
Hanzehogeschool Groningen

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB?

Namens Hanzehogeschool Groningen ben ik lid van het Managementteam en ik ben als co-promotor betrokken bij verschillende promotieonderzoeken binnen de Academische Werkplaats EMB, waaronder: motorische activering, participatie en Kwaliteit van bestaan van gezinnen met een kind met EMB. Ik ben lector Participatie en gezondheid van mensen met een verstandelijke en visuele beperking. 

Wat wil je bereiken?

Bijdragen aan de participatie en gezondheid van mensen met visuele, (zeer) ernstige verstandelijke en motorische beperking zodat hun kwaliteit van bestaan zo optimaal mogelijk is. Ik ben gedreven om nieuwe kennis te genereren binnen een gedegen wetenschappelijk proces waarin ook naasten en professionals participeren. Daarbij wil ik bereiken dat deze nieuwe kennis direct ten goede komt aan de ondersteuning en zorg door naasten, de praktijk en aan onderwijs voor (toekomstige) professionals.


Onderzoeken van Aly binnen de AW-EMB
Lees meer over Annelies Overwijk

Annelies Overwijk

Kennismakelaar onderwijs
Postdoc onderzoeker
Docent social work
Hanzehogeschool Groningen

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB?

Ik heb onderzoek verricht naar leefstijl bij mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. Hierbij heb ik mij gericht op de begeleiders en hoe zij ondersteuning kunnen geven op het gebied van voeding en beweging. Tijdens dit onderzoek hebben we voor leefstijl al meer een plek weten te creëren in de opleiding van begeleiders. Nu ga ik dit binnen de functie van kennismakelaar onderwijs uitbreiden. Hierbij richt ik me op hoe we de kennis vanuit de Academische Werkplaats een plek kunnen geven in de opleidingen van professionals die werkzaam zijn met onze doelgroep.


Wat wil je bereiken?

Mensen met EMB hebben recht op een goed leven. Hiervoor hebben ze ondersteuning nodig, onder andere van professionals. Door actuele kennis vanuit de aademische werkplaats in de opleidingen te verankeren hoop ik dat professionals beter toegerust zijn om optimale ondersteuning te geven aan mensen met EMB en hun naasten.


Onderzoeken van Annelies binnen de AW-EMB
Lees meer over Annette van der Putten

Annette van der Putten

Managementteam AW EMB, Hoogleraar
Rijksuniversiteit Groningen

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB?

Namens de Rijksuniversiteit Groningen zit ik in het Managementteam van de Academische Werkplaats EMB. Ik ben hoogleraar binnen de Rijksuniversiteit Groningen, basiseenheid orthopedagogiek. Ik richt mij op kennisontwikkeling over de ondersteuning van kinderen en volwassenen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen en hun naasten. Hiervoor worden verschillende onderzoeken uitgevoerd naar deze mensen met beperkingen zelf, hun gezinnen en de professionals die hen ondersteunen en de relatie tussen deze drie groepen. Mijn rol bestaat uit het begeleiden van deze onderzoeken én het aanvragen van nieuwe projecten. Ook geef ik geregeld colleges aan studenten orthopedagogiek en lezingen in binnen- en buitenland.

Wat wil je bereiken?

Dat we kinderen en volwassenen met EMB gaan zien en erkennen als een groep die recht heeft op een leven zoals iedereen, waarin ze zich maximaal kunnen ontwikkelen én zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen wat ze van belang vinden. Hiervoor moeten we goed en mooi onderzoek uitvoeren, waarbij we gelijkwaardig samenwerken met de praktijk. 

Onderzoeken van Annette binnen de AW-EMB