Nieuwe nieuwsbrief! Bekijk 'm in onze nieuwsrubriek.

CC
en

Eenzaamheid in verbondenheid: licht op mantelzorgers

Dit lees je op deze pagina:

iStock-494565844.jpg

Hoe ziet eenzaamheid onder mensen die intensieve mantelzorg geven er uit? Dat wordt onderzocht in het vijfjarige onderzoeksproject Eenzaamheid in verbondenheid: licht op mantelzorgers. 

Waarom dit onderzoek?

Hoewel veel mantelzorgers voldoening halen uit de zorg voor een naaste, kan dit tegelijkertijd ook een eenzame taak zijn. Weinig tijd voor jezelf, onbegrip van vrienden en kennissen, het gevoel er alleen voor te staan - het zijn maar een paar voorbeelden van de problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen. Deze problemen hebben niet alleen impact op de mantelzorger zelf, maar ook op degene die de zorg ontvangt. En met de groeiende vraag naar mantelzorg is het ook een maatschappelijk probleem.

Dit onderzoek focust zich op een specifieke groep mantelzorgers die langdurig intensieve en/of complexe zorg verlenen in een periode in hun leven waarin dat minder gebruikelijk is:
- ouders van kinderen met een beperking, waaronder ook ouders van kinderen met EMB
- mensen die zorgen voor hun partner en
- jongvolwassenen die een naaste hebben met een chronische aandoening.

Deelprojecten

  • Literatuuronderzoek om zicht te krijgen op wat er al bekend is over eenzaamheid bij deze specifieke groepen mantelzorgers en op wat helpend is in het verminderen van eenzaamheid.
  • Praktijkonderzoek waarin zowel met interviews als vragenlijsten de geleefde ervaringen van mantelzorgers in relatie tot eenzaamheid  verzameld worden en wat hun behoeften zijn t.a.v. ondersteuning.
  • Praktijkonderzoek om meer zicht te krijgen op ervaringen van (zelf)-stigma op de rol van mantelzorger, de aandoening van hun naaste en eenzaamheid.
  • Praktijkonderzoek om beter te begrijpen welke sociale mechanismen eenzaamheid kunnen versterken of verminderen, zoals het sociale en professionele netwerk en de behoeften daarin van mantelzorgers.
  • Er is door de praktijk al veel ontwikkeld om mantelzorgers te ondersteunen, we creëren een overzicht van geboden ondersteuning gericht op eenzaamheid bij mantelzorgers.
  • Op basis van alle voorgaande onderzoeken ontwikkelen we interventies of producten die gericht zijn op het verminderen van eenzaamheid van specifieke groepen mantelzorgers.

Voor de praktijk

Dit onderzoek levert op voor de praktijk:

  • Inzicht in hoe eenzaamheid er in deze groepen eruitziet en wat er gedaan kan worden om de situatie van deze mensen te verbeteren.
  • Bewustzijn bij werkgevers, scholen, professionals en de brede maatschappij.

Begeleidingsteam

Annette van der Putten, Jorien Luijkx, Annet ten Brug  (Academische Werkplaats EMB)
Jasperina Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen)  

Anke Oenema, Roy Willems, Janet Boekhout en Marianne Simons (Open Universiteit)
Erica Witkamp en Yvonne Becqué  (Hogeschool Rotterdam)

Samenwerkingspartners

Rijksuniversiteit Groningen, Open Universiteit, Hogeschool Rotterdam, Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO), Sch(ouders), MantelzorgNL, Dwarslaesie Organisatie Nederland, ALS Patiëntenvereniging, Parkinson Vereniging en UMC Utrecht/ De Hoogstraat, Academische Werkplaats EMB.

Subsidie

Dit onderzoeksproject over mantelzorg en eenzaamheid wordt mogelijk gemaakt door een subsidie in het kader van de Nationale Wetenschaps Agenda (NWA) van de NWO(Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). De onderwerpen op deze agenda zijn tot stand gekomen door inbreng van wetenschappers en publiek.

Dit project past binnen het thematische programma eenzaamheid van de NWO. Dit programma heeft als doel om beter te begrijpen hoe eenzaamheid bij verschillende groepen in de samenleving eruit ziet en wat mogelijke oorzaken en oplossingen zijn. De Engelstalige titel van het onderzoeksproject luidt:  'Faces of loneliness. How to decrease loneliness in the heterogeneous group of informal caregivers of people with chronic or lifelong conditions?' 

Vacatures: twee promovendi (1.0FTE)

Voor dit onderzoeksproject zijn we op zoek naar 2 promoventi. Je kunt solliciteren bij de Rijksuniversiteit Groningen of bij de Open Universiteit, tot 27 mei 2024. Meer weten? Bekijk de volledige vacatures via de volgende links:

Vacature RUG  https://lnkd.in/eyHfnyNK

Vacature OU  https://lnkd.in/ebsf4Q6r

Over de onderzoeker

Lees meer over Jorien Luijkx

Jorien Luijkx

Postdoc onderzoeker
Universitair docent
Rijksuniversiteit Groningen

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB?

Binnen de Academische Werkplaats EMB richt ik mij als onderzoeker op de kwaliteit van leven van ouders, broers en zussen van mensen met EMB. Ik ben Universitair Docent bij de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling orthopedagogiek. 

Wat wil je bereiken?

Aandacht en erkenning voor de belangrijke en intensieve rol die ouders, broers en zussen spelen in het leven van iemand met een ernstige meervoudige beperking. Door onderzoek kennis te verzamelen over de kwaliteit van leven van naasten. En over wat het betekent om ouder, broer of zus te zijn van iemand met EMB. Als we bijvoorbeeld beter weten welke factoren een positieve of negatieve invloed hebben op het welzijn van ouders, kan de ondersteuning in de praktijk beter afgestemd worden op hun wensen en behoeften.

Onderzoeken van Jorien binnen de AW-EMB