Kennisvragen Covid-19

CC

Vraag het de onderzoeker .......Hoe komt een onderzoeksvraag tot stand?

Datum: 02-02-2021

Vanuit de Academische Werkplaats vragen we met regelmaat om deel te nemen aan ee onderzoek. Maar hoe komen die vragen eigenlijk tot stand? We vroegen het een van onze teamleden: Gerdine Douma. 

"Hoe een onderzoeksvraag tot stand komt, dat kan heel verschillend zijn. Soms komen er vragen uit eerdere onderzoeken die zijn gedaan: vaak komen er niet alleen resultaten uit een onderzoek, maar ook idee├źn voor vervolgonderzoeken. Andere keren komen er vragen van bijvoorbeeld professionals uit de praktijk, of van naasten.

In recente onderzoeken vroegen we heel specifiek welke vragen professionals of ouders belangrijk vonden voor onderzoek. Dat is de Onderzoeksagenda EMB (nav vragen van ouders) en de Kennisagenda EMB (zorgprofessionals). 

Ook kun je als onderzoeker een vraag bedenken, bijvoorbeeld o.b.v. informatie uit onderzoek en/of praktijkervaring. Een vraag of thema waar je onderzoek naar wilt doen, moet je vervolgens op een goede manier verwoorden, zodat je de vraag kunt onderzoeken.

Praktijk - ervaring - wetenschap
Doordat er bij de Academische Werkplaats EMB ook ervaringsdeskundigen betrokken zijn en een deel van onderzoekers ook in de praktijk werkt, sluiten we zoveel mogelijk aan bij belangrijke vragen uit de praktijk."

Heb jij ook een vraag voor een onderzoeker? Laat het ons weten en we spelen de vraag door! 

Gerdine_Douma_

Deel deze pagina op: