Nieuwe nieuwsbrief! Bekijk 'm in onze nieuwsrubriek.

CC
en

Academische Werkplaats EMB

Waar kennis uit ervaring, praktijk en wetenschap samenkomt

In de Academische Werkplaats EMB zetten we praktijkvragen om in wetenschappelijk onderzoek. Deze wetenschappelijke kennis wordt vervolgens weer gebruikt in de praktijk. Uniek voor de Academische Werkplaats EMB is de nauwe samenwerking tussen naasten van kinderen en volwassenen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (EMB), de wetenschap en zorgprofessionals.

Over wie gaat het?

Kinderen en volwassenen met EMB kenmerken zich door een combinatie van een (zeer) ernstige verstandelijke beperking en zintuiglijke en motorische problemen. Ook gezondheidsproblemen komen veel voor bij deze groep. Mensen met EMB hebben met elkaar gemeen dat ze voor alle activiteiten van het dagelijks leven afhankelijk zijn van anderen.

Waarom Academische Werkplaats EMB?

De veelal ingrijpende beperkingen van deze doelgroep maakt dat heel veel kennis en vaardigheden nodig zijn om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Deze specialistische kennis is op lokaal en regionaal niveau niet altijd beschikbaar. De Academische Werkplaats EMB brengt ervaringskennis, praktijkkennis en wetenschappelijke kennis samen op een centrale plek. Dit doen we met verschillende disciplines uit de zorgsector, wetenschap en de gezinnen van kinderen en volwassenen met EMB. Een unieke samenwerking tussen praktijk en wetenschap.

Hoe doen we dat

We zetten praktijkvragen om in wetenschappelijk onderzoek. Deze wetenschappelijke kennis wordt vervolgens weer gebruikt in de praktijk. Uniek voor de Academische Werkplaats EMB is de nauwe samenwerking tussen naasten, wetenschap en zorgprofessionals. 

Organisatorisch

De Academische Werkplaats EMB is een landelijk samenwerkingsverband van vier organisaties: de Rijksuniversiteit Groningen, ’s Heeren Loo, de Hanzehogeschool Groningen en Koninklijke Visio.

Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen is een ambitieuze research-universiteit, die stevig geworteld is in het noorden van Nederland. De basiseenheid orthopedagogiek behoort tot de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en heeft als doel het begrijpen, ondersteunen en verbeteren van de ontwikkeling van kinderen en volwassenen die grote kans lopen op problemen in de opvoeding. Hierbij wordt zowel gekeken naar de persoon zelf maar vooral ook naar de rol die de omgeving (ouders en professionals) speelt bij deze opvoedingsproblematiek.

Waarom partner in de Academische Werkplaats EMB?
De basiseenheid orthopedagogiek is vanaf de jaren ’80 pionier op het gebied van onderzoek naar de kwaliteit van bestaan van kinderen en volwassenen met EMB en hun naasten, in nauwe samenwerking met de praktijk. Dit sluit naadloos aan bij de visie en missie van de Academische Werkplaats EMB. De Academische Werkplaats EMB maakt het mogelijk de samenwerking tussen verschillende organisaties, opleidingsinstituten en disciplines te formaliseren en ervoor te zorgen dat zo efficiënt mogelijk gewerkt wordt aan de verbetering van de ondersteuning van mensen met EMB en hun naasten.  Meer informatie over de Rijksuniversiteit Groningen Meer informatie over de Rijksuniversiteit Groningen

logo--rug


's Heeren Loo

's Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke beperking hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. Dat doen wij in heel Nederland, met hulp die varieert van lichte ondersteuning aan huis en poliklinische behandeling tot intensieve 24-uurs opvang op woonlocaties. Van de cliënten met verstandelijke beperkingen die complexe en intensieve zorgvragen hebben, vormen mensen met EMB een belangrijke groep. Wij werken structureel samen met de Rijksuniversiteit Groningen om de diagnostiek, behandeling en ondersteuning van de groep mensen met EMB en hun naasten te verbeteren.

Waarom partner in de Academische Werkplaats EMB?
De Academische Werkplaats EMB biedt de omgeving voor de ontwikkeling en toepassing van praktijkgericht onderzoek. Daar plukken cliënten en hun naasten de vruchten van (“goed leven”) en worden de professionals beter van (“mooi werk”). 

logo--sheerenloo


Hanzehogeschool Groningen

De Hanzehogeschool Groningen doet als University of Applied Sciences praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Dat wordt gedaan vanuit de verschillende kenniscentra, waar Healthy Aging er een van is. Het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing is partner van de Academische Werkplaats EMB. 

Waarom Academische Werkplaats?
Visie, doelen, onderzoeksonderwerpen en doelgroep van de onderzoekslijn bij de Hanzehogeschool en van de Academische EMB sluiten nauw bij elkaar aan. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaar vanuit de verschillende opleidingen en disciplines (orthopedagogisch en paramedisch). Deze interdisciplinaire samenwerking en de samenwerking met naasten reflecteert de praktijk binnen de ondersteuning van mensen met EMB. 

logo--hanze


Koninklijke Visio

Koninklijke Visio is een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen dat ondersteuning biedt met onderzoek, advies en begeleiding. Het zorgaanbod van Visio omvat de domeinen Revalidatie & Advies, Onderwijs en Wonen & Dagbesteding. Visio heeft veel specialistische kennis en expertise in huis en werkt voortdurend aan nieuwe methodieken en producten. Meer dan 70% van de mensen met een ernstige meervoudige beperking is ook slechtziend of blind. Ouders, verzorgers of begeleiders zoeken antwoord op complexe vragen die deze combinatie met zich meebrengt. 

Waarom partner in de Academische Werkplaats EMB?
De combinatie van onderzoek en zorgpraktijk die de Academische Werkplaats biedt, levert nieuwe kennis op voor ons. Door participatie in wetenschappelijk onderzoek wordt onze dienstverlening actueel gehouden, verbeterd en getoetst. We werken intensief samen met universiteiten, hogescholen en zusterorganisaties. Deelname van Visio aan de Academische Werkplaats EMB is een van de manieren om aan deze samenwerking vorm te geven.

logo--visio