Nieuwe nieuwsbrief! Bekijk 'm in onze nieuwsrubriek

CC
en

Snoezelen

Dit lees je op deze pagina:

Ballenbad crop.jpg

photo: 's Heeren Loo

Het onderzoek heeft betrekking op snoezelen en de wijze waarop dit wordt toegepast in de praktijk. 


Introductie

Snoezelen richt zich op het selectief ervaren/ aanbieden van sensorische prikkels (auditief, visueel, tactiel, geur en smaak). Snoezelen vindt plaats in een daarvoor aangepaste multisensorische omgeving. Dit kan zowel een tijdelijk als permanent ingerichte omgeving zijn. Bij het snoezelen is een ondersteuner aanwezig die het snoezelen mogelijk maakt.

Snoezelen is ontwikkeld voor mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. Het is in Nederland de meest toegepaste interventie. Hoewel snoezelen veel gebruikt wordt in de praktijk, is onduidelijk of snoezelen altijd doelgericht en effectief wordt ingezet. Hoewel er aanwijzingen zijn voor effectiviteit van snoezelen, is nog veel onduidelijk over de elementen waaruit de interventie precies bestaat en hoe deze relateren aan effecten.

In vier deelprojecten werken we toe naar een doelgerichte en effectieve inzet van snoezelen voor mensen met (Z)EVMB.

meisje-noezelen-lr

Deelprojecten

Deelproject 1 - Literatuur review

De toepassing en effecten van snoezelen bij mensen met een verstandelijke beperking of dementie zijn in kaart gebracht. Hiervoor hebben we 62 wetenschappelijke artikelen geanalyseerd. Lees meer in de wetenschappelijke publicatie (pdf)   en in deze factsheet.

Deelproject 2 - Internationale survey studie

De toepassing en veronderstelde effecten van snoezelen bij mensen met (Z)EVMB zijn in kaart gebracht. In totaal hebben 136 deelnemers (professionals en verwanten) onze vragenlijst ingevuld. We werken aan een wetenschappelijke publicatie. Lees meer over dit deelproject in deze factsheet.

Deelproject 3 - Ontwikkelen van een interventieleidraad snoezelen

We ontwerpen momenteel een interventieleidraad snoezelen welke zorgprofessionals handvatten biedt om snoezelen optimaal aan te passen aan de mogelijkheden en voorkeuren van de persoon met (Z)EVMB. Dit doen we samen met zorgprofessionals, onderwijsdeskundigen, implementatie experts en onderzoekers. Lees meer over deelproject 3 in deze factsheet.

Deelproject 4 -  Kleinschalige effectstudies

Dit deelproject richt zich op de effecten van snoezelen op personen met (Z)EVMB en de direct-ondersteunende personen. Ook wordt in dit deelproject onderzocht wat werkende elementen zijn die het effect sorteren. 

Deelproject 3 en 4 worden gefinancierd vanuit SIA RAAK Publiek met cofinanciering vanuit de Academische Werkplaats EMB.

Oproep: doe je mee aan het laatste deelonderzoek? 

Doelgericht snoezelen op een manier die past bij een persoon met EMB: hoe doe je dat? We ontwikkelen samen met zorgprofessionals een interventieleidraad snoezelen met daarin handvatten om snoezelen aan te bieden. Doe jij mee?  In deze oproep (pdf)  lees je meer over deelname aan dit 4e en laatste deelproject van het snoezelonderzoek. 

oproep-snoezelonderzoek-aw-emb-deelproject-4

Begeleidingsteam

Promovendus Gemma Testerink wordt begeleid en ondersteund door Annet ten Brug, Jessica van der Spil, Aly Waninge en Annette van der Putten.

Voor de praktijk

Aan het eind van het project is een interventieleidraad snoezelen beschikbaar voor zorgprofessionals. Deze leidraad kan gebruikt worden om het snoezelen meer doelgericht vorm te geven zodat deze beter aansluit op de individuele ondersteuningsbehoefte van mensen met (Z)EVMB. Dit onderzoek vergroot de kennis over de werkzaamheid van snoezelen en op welke manier het effectief toegepast kan worden voor mensen met (Z)EVMB en hun ondersteuners.

Praktijkproducten

Lees meer over Artikel snoezelen literatuur review

Artikel snoezelen literatuur review

Het snoezelonderzoek van promovendus Gemma Testerink en haar team bestaat uit vier deelprojecten. Het eerste deelproject is de literatuur review: wat is er al onderzocht? 

Lees meer over Factsheet onderzoek snoezelen: deelproject 1 - literatuurstudie

Factsheet onderzoek snoezelen: deelproject 1 - literatuurstudie

Wat zegt de wetenschappelijke literatuur over de aanpak en het effect van snoezelen? Dat is onderzocht in het eerste deelproject van het Snoezelonderzoek. In een overzichtelijke factsheet lees je wat hier uit is gekomen. 

Lees meer over Factsheet onderzoek snoezelen - deelproject 2

Factsheet onderzoek snoezelen - deelproject 2

Wat zeggen ondersteuners van mensen met EMB over de aanpak en het effect van snoezelen? Dat is onderzocht in het tweede deelproject en in deze factsheet zie je de resultaten. 

Lees meer over Factsheet onderzoek snoezelen - deelproject 3

Factsheet onderzoek snoezelen - deelproject 3

Hoe ziet een interventieleidraad snoezelen er uit voor mensen met EMB en hun ondersteuners? Dat is het onderwerp van onderzoek in het derde deelproject van het snoezelonderzoek van Gemma Testerink. In deze factsheet zijn de resultaten gepresenteerd. 

Over de onderzoekers

Lees meer over Gemma Testerink

Gemma Testerink

Promovendus
Rijksuniversiteit Groningen
Ergotherapeut
's Heeren Loo

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB?

Binnen de Academische Werkplaats EMB ben ik gestart als scientist practitioner en ben daarna als promovendus verdergegaan met het onderzoeksproject over snoezelen. Daarnaast werk ik als ergotherapeut bij ’s Heeren Loo, locatie Ermelo. In de praktijk houd ik mij bezig met het activiteitenaanbod en een zinvolle dag invulling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook voer ik bij deze doelgroep diagnostiek uit op het gebied van zintuiglijke voorkeuren en ondersteun ik professionals en verwanten in het toepassen van deze kennis in het dagelijks leven van de cliënt.

Wat wil je bereiken?

Een effectieve en praktische vorm van snoezelen die we kunnen aanbieden aan mensen met EMB. Ik vind het mooi en belangrijk om onderzoek te doen naar activiteiten en omgevingen, die mogelijkheid bieden aan mensen met (Z)EVMB om plezier te beleven, iets te bereiken, uit te rusten, en samen te zijn met anderen.




Lees meer over Jessica van der Spil

Jessica van der Spil

Scientist Practitioner, Fysiotherapeut
's Heeren Loo

Wat doe je binnen dde Academische Werkplaats EMB?

Ik ben Scientist Practitioner bij de Academische Werkplaats EMB. Ik ben betrokken bij twee projecten: Snoezelen en het LEEV! project. Ik combineer dit met mijn werk als fysiotherapeut van ’s Heeren Loo in Bedum, waar ik ook onderzoek doe naar de prikkelverwerking (SI) bij onze cliënten. Dat zijn cliënten met een verstandelijke beperking van verschillende niveaus met uiteenlopende problematiek die intramuraal bij ’s Heeren Loo zorg en behandeling ontvangen of via de poli bij ons terecht komen. 


Wat wil je bereiken?

Ik vind het fijn om tijd te krijgen om dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan en meer de wetenschappelijke kant te ontdekken. Dat ga ik nu doen met Snoezelen en LEEV! GLI-VB, twee onderzoeken die perfect bij mijn werkervaring passen als fysiotherapeut en SI therapeut. Door meer kennis te vergaren over deze onderwerpen, kan ik het eenvoudiger doorvertalen naar de praktijk. En uiteindelijk zou ik het zinvol vinden om bepaalde praktijkvragen door te kunnen vertalen naar de wetenschap. Want hoe meer kennis we hebben, hoe beter we onze cliënten kunnen ondersteunen.