Nieuwe nieuwsbrief! Bekijk 'm in onze nieuwsrubriek.

CC
en

Een verstopt probleem

Dit lees je op deze pagina:

awemb-stock-3.png

Introductie

Obstipatie is een veel voorkomend lichamelijk probleem bij mensen met EMB. Nu is het voor zorgprofessionals nog erg lastig om de diagnose obstipatie goed vast te stellen. Mensen met EMB kunnen zelf niet goed kunnen communiceren over wat zij voelen en de criteria die gebruikt worden zijn niet aangepast voor mensen met EMB. Door middel van een systematic review is de literatuur geraadpleegd, waarbij criteria en symptomen uit de literatuur zijn geselecteerd. In het tweede onderzoek zijn de gevonden criteria en symptomen voorgelegd aan een Delphi panel. Het Delphipanel bestond uit experts, zoals naasten van mensen met EMB en professionals als artsen, verpleegkundigen en begeleiders. In twee ronden hebben zij aangegeven of ze de criteria en symptomen uit de literatuur herkenden en of ze andere symptomen zien bij hun kind of cliënt.

Voor de praktijk

Het doel dat we willen bereiken is het sneller en nauwkeuriger kunnen herkennen en diagnosticeren van obstipatie bij mensen met EMB en hiervoor de juiste behandeling kunnen geven die past bij de persoon. Met de bevindingen uit de literatuur en de experts willen we komen tot:

1) een lijst met symptomen voor het tijdig herkennen van obstipatie in de praktijk;
2) criteria voor een definitie van obstipatie bij personen met EMB.

Gepubliceerde artikelen 

Vervolg

De bevindingen van de literatuurstudie en het Delphi onderzoek zijn uitgewerkt tot artikelen voor de wetenschap en de praktijk en deze vormen de basis voor vervolgonderzoek. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Aly Waninge via a.waninge@pl.hanze.nl 

Over de onderzoekers

Lees meer over Aly Waninge

Aly Waninge

Managementteam AW EMB, Lector
Hanzehogeschool Groningen

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB?

Namens Hanzehogeschool Groningen ben ik lid van het Managementteam en ik ben als co-promotor betrokken bij verschillende promotieonderzoeken binnen de Academische Werkplaats EMB, waaronder: motorische activering, participatie en Kwaliteit van bestaan van gezinnen met een kind met EMB. Ik ben lector Participatie en gezondheid van mensen met een verstandelijke en visuele beperking. 

Wat wil je bereiken?

Bijdragen aan de participatie en gezondheid van mensen met visuele, (zeer) ernstige verstandelijke en motorische beperking zodat hun kwaliteit van bestaan zo optimaal mogelijk is. Ik ben gedreven om nieuwe kennis te genereren binnen een gedegen wetenschappelijk proces waarin ook naasten en professionals participeren. Daarbij wil ik bereiken dat deze nieuwe kennis direct ten goede komt aan de ondersteuning en zorg door naasten, de praktijk en aan onderwijs voor (toekomstige) professionals.


Onderzoeken van Aly binnen de AW-EMB
Lees meer over Annette van der Putten

Annette van der Putten

Managementteam AW EMB, Hoogleraar
Rijksuniversiteit Groningen

Wat doe je binnen de Academische Werkplaats EMB?

Namens de Rijksuniversiteit Groningen zit ik in het Managementteam van de Academische Werkplaats EMB. Ik ben hoogleraar binnen de Rijksuniversiteit Groningen, basiseenheid orthopedagogiek. Ik richt mij op kennisontwikkeling over de ondersteuning van kinderen en volwassenen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen en hun naasten. Hiervoor worden verschillende onderzoeken uitgevoerd naar deze mensen met beperkingen zelf, hun gezinnen en de professionals die hen ondersteunen en de relatie tussen deze drie groepen. Mijn rol bestaat uit het begeleiden van deze onderzoeken én het aanvragen van nieuwe projecten. Ook geef ik geregeld colleges aan studenten orthopedagogiek en lezingen in binnen- en buitenland.

Wat wil je bereiken?

Dat we kinderen en volwassenen met EMB gaan zien en erkennen als een groep die recht heeft op een leven zoals iedereen, waarin ze zich maximaal kunnen ontwikkelen én zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen wat ze van belang vinden. Hiervoor moeten we goed en mooi onderzoek uitvoeren, waarbij we gelijkwaardig samenwerken met de praktijk. 

Onderzoeken van Annette binnen de AW-EMB