Nieuwe nieuwsbrief! Bekijk 'm in onze nieuwsrubriek

CC
en

Onderzoeksproject LEEV! GLI-VB van start

Datum: 04-07-2022

Goed nieuws! De subsidie voor het onderzoeksproject LEEV! GLI-VB is toegekend. Het doel van dit 4-jarige project is het opleveren van gepersonaliseerde integrale interventies voor mensen met een verstandelijke beperking. Met daarin ook speciale aandacht voor de groep mensen met EMB.

Leeftijds- en leefstijlgerelateerde aandoeningen
Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder, maar deze veroudering gaat vaak gepaard met een hoge mate van inactiviteit, ongezonde voedingsgewoonten en gezondheidsproblemen die al op jongere leeftijd ontstaan. Hierdoor heeft deze groep een groter risico op leeftijds- en leefstijlgerelateerde aandoeningen dan de algemene bevolking en heeft daarom gespecialiseerde leefstijlondersteuning nodig.

Leefstijlondersteuning blijkt complex
Het vormgeven en borgen van leefstijlondersteuning bij deze doelgroep blijkt echter complex door het grote aantal betrokken zorgprofessionals vanuit verschillende disciplines, afwezigheid van een gepersonaliseerde integrale aanpak, onvoldoende randvoorwaarden zoals helder beleid en digitale ondersteuning.

EMB
Voor de groep mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (EMB) is het daarnaast nog nodig om extra kennis te ontwikkelen over motorische activering en voeding. Om deze kennis te ontwikkelen wordt specifiek een promovendus vanuit de Academische Werkplaats EMB aangesteld.

Doel
Het doel van dit 4-jarige project is het opleveren van een Gepersonaliseerde Integrale Leefstijlinterventie (LEEV! GLI-VB) waarmee zorgprofessionals, zoals fysiotherapeuten, diëtisten, verpleegkundigen en leefstijlcoaches, ondersteund worden om effectieve leefstijlondersteuning te bieden aan mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en begeleiders. Een mooi vervolg op de kennis die ontwikkeld is in het onderzoek De Krachten Gebundeld voor een gezonde leefstijl.

LEEV!?
LEEV! is een samenvoeging van leefstijl en de afkorting VB.

GLI
GLI staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie, die voor de algemene bevolking wordt aangeboden bij een BMI>30 én wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Er zijn 4 soorten GLI’s. Voor deze GLI’s zijn mensen met een verstandelijke beperking eigenlijk uitgesloten.

Werkpakketten
Binnen vier werkpakketten wordt de LEEV! GLI-VB ontwikkeld en getoetst op haalbaarheid en effectiviteit, waarbij één werkpakket zich expliciet richt op de benodigde randvoorwaarden.

LEEV!-consortium
Tijdens dit onderzoek werken meerdere onderzoekers en promovendi met verschillende professionele achtergronden samen binnen het samenwerkingsverband van het LEEV! GLI-VB project. Het LEEV!-consortium bestaat uit hogescholen, universiteiten, zorgorganisaties die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen, ervaringsdeskundigen en andere (regionale) projectpartners. Het LEEV! GLI-VB project is gehonoreerd door het SIA RAAK Pro programma.

logoos-consortium-leev-gli-vb

LEEV-GLI-VB

Deel deze pagina op:

Product bij dit nieuws

Lees meer over Publicatie onderzoeksproject LEEV! in tijdschrift Geron

Publicatie onderzoeksproject LEEV! in tijdschrift Geron

Gezond leven voor iedereen - op weg naar een gepersonaliseerde integrale leefstijlondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking. Een Nederlandstalige publicatie in het tijdschrift Geron. 

Door: Annelies Overwijk, Josje Schoufour, Alyt Oppewal, Aly Waninge