Kennisvragen Covid-19

CC

Onderzoek: Digitaal op bezoek

Datum: 13-09-2020

Het coronavirus heeft het dagelijks leven van mensen met beperkingen veranderd. Zeker voor mensen die langdurige zorg krijgen en op een woonzorglocatie wonen: In maart mochten bewoners plotseling geen bezoek meer ontvangen, zelfs niet van familie. Ook mochten bewoners niet bij familie en vrienden op bezoek. Het advies luidde dat in plaats van fysiek op bezoek te gaan, mensen elkaar zoveel mogelijk konden bellen. Via een beeldverbinding zouden ze elkaar dan ook kunnen zien.

Handreiking voor maatwerk
In dit project brengen wij in kaart voor wie ‘digitaal op bezoek’ gaan haalbaar en aantrekkelijk is. Ook onderzoeken wij op welke manier woonzorglocaties dit ‘digitale bezoek’ kunnen ondersteunen. De afgelopen maanden is er veel ervaring opgedaan met verschillende vormen van digitaal bezoek, en randvoorwaarden om dit goed te laten verlopen. Wij brengen deze ervaringen samen met wetenschappelijke kennis in een schriftelijke handreiking voor maatwerk, rondom digitaal bezoek als dat fysiek niet kan of mag. 

Wie zijn wij?
Dit project wordt gefinancierd door het Covid-19 programma van ZonMw. De hoofdonderzoeker van het project is Dr. Anne Tharner van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het project wordt gedragen door de Academische Werkplaats EMB en
Academische Werkplaats ‘s Heeren Loo - VU
Academische Werkplaats Bartiméus - VU 
Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking 
Cliëntenorganisatie KansPlus

Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met Universiteit Twente (Prof. Dr. Lisette van Gemert), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Vilans en VGN Academie. 

 Deel deze pagina op: